Städtips

 

 

Vi bjuder dig på några av våra bästa tips för en enklare och mer effektiv städning.

 

Fula fläckar på ditt rostfria kylskåp?

 

Ta en fuktig trasa med ett par droppar koncentrerat diskmedel och dra över de rostfria ytorna. Eftertorka med vatten. Voilà! Snygga ytor som inte längre Eftertorka med vatten. Voilà! Snygga ytor som inte längre suger åt sig damm. Obs! Använd aldrig kökssvamp eller slipmedel, det ger repor som inte går att få bort.
Kladdfria köksskåp med plastfolie

 

Är köksskåpens ovansida kladdiga av matos?

 

Ett enkelt och genialt knep är att lägga på skyddande plastfolie. När smutsen har lagt sig är det bara att ta bort det, torka av och lägga dit ny. Så slipper du skrubba bort den ingrodda smutsen. Ett mer miljövänligt alternativ till plastfolie är tidningspapper.

 

Orolig för bakterier i träskärbrädan?

 

Skölj av skärbrädan, diska den och skölj den igen. Strö på rikligt med vanligt hushållssalt, det tar kål på alla bakterier. Gnugga in saltet ordentligt med en fuktig rotborste. Låt stå en stund, skölj sedan av. Det syns ingen skillnad, men man vet att bakterierna är döda.

 

Elementrengöring

 

Att rengöra element är lite som att rengöra tänderna: det är svårt att komma åt emellan och man behöver flera verktyg. Börja med dammvippan, fortsätt med diskborsten doppad i diskvatten. Ingrodda fläckar kan behöva en omgång med flaskborsten. Torka sedan med en torr trasa, eventuellt lindad runt en gammal tandborste (!), så att du kommer åt överallt

 

Citron tar bort rester i micron

 

Placera en skål med kranvatten och några skivor citron i micron. Kör micron på 600 watt i 30 sekunder, torka sedan ur. Gamla matrester lossnar lättare och citronen sprider en härlig doft.

Kloakdoft väck med vinäger

 

Luktar avloppet unket?

 

Koka 2 dl vinäger och häll ner i vasken. Låt stå minst 15 minuter innan du sätter på kranen. Rent och fräscht igen!

 

Vardagslyxa i ren jacuzzi

 

Fyll upp karet med vatten så att lufthålen täcks. Häll i 2 dl desinfektionsmedel och kör på bubbel i fem minuter. Låt sen stå i en halvtimme. Dra på bubblorna en gång till i en minut. Töm sen karet och fyll på vatten på nytt över lufthålen. Kör sen ett par minuter och töm. Rengör därefter badkaret med vanligt rengöringsmedel och vips: smutsen försvinner. Detta bör göras var tionde bad.
Klackar i taket ger märken på golvet
Slog gästerna klackarna i taket på senaste festen? Då finns det en risk att golvet är fullt av svarta märken. Men det är enkelt åtgärdat! Sudda bort märkena med ett vanligt suddgummi och torka bort resterna med trasa.

 

Känns kaffebryggaren ofräsch?

 

Häll i 1 dl ättika och 6 dl vatten, sätt på och låt en del rinna igenom. Stäng sedan av bryggaren i 10 minuter, så att medlet får verka. Brygg färdigt och häll ut det bruna vattnet.

Obs! Brygg igenom vatten minst fyra gånger innan du gör kaffe, annars kan det smaka ättika. Ett knep som fungerar lika bra är en påse citronsyra och 5 dl kokt vatten, samma procedur.

 

Diskmedel får dig att se klart

 

Vanligt diskmedel är ett utmärkt alternativ till dyra fönsterputsmedel.
Gnid hela fönstret med en svamp och dra sedan med en skrapa. Gnid från övre vänstra kanten till högra kanten och sen ner till underkanten. Ränderna får du bort genom att gnugga med tidningspapper. Minusgrader? Använd några droppar T-Röd i vattnet.

Städtips

Snabbstäda

 

Plocka undan
Ta bort skor
Snabbmoppa golvet
Torka av diskbänk
Torka toa och handfat, byt handduk
Köp nya blommor
Tänd ljus.
Veckostäda
Dammsugning av golv
Torkning av golv (fuktad mopp)
Dammsuga i soffor och fåtöljer
Damning av nåbara plana ytor som skrivbord, vardagsrumsbord etc.
Torkning av bänkar, skåp­luckor, kran och ho i köke.
Torka av toalettstol och sits, handfat, badkar, dusch.

 

Iblandstäda

 

Duscha blommorna med vatten i badrummet (lägg ut tidningar på golvet och duscha med sprejflaska vatten och någon droppe såpa om krukan inte går att flytta)
Torka av golvlister och mellanrummet mellan golv och list med allrent/diskmedel (för att få bort damm och smuts, och eventuella ägg från pälsängrarna)
Kalka av kaffebryggaren med 1 dl ättika och 6 dl vatten, alt en påse citronsyra och 5 dl vatten. Sätt på men stäng av halvvägs och låt verka. Kör sedan igenom bryggaren med bara vatten fyra gånger.
Strö salt på skärbrädan, gnugga och låt stå. Skölj sedan.

 

Storstäda (Förutom det som görs i veckostädningen)

 

Damma väggar
Torka av lister runt fönster, golv och dörrar
Ta ur alla böcker och damma både böcker och bokhylla
Damma/ torka element
Tvätta eller skaka/vädra gardiner
Dammsug sängen, vädra och vänd madrassen, tvätta kuddar och täcken
Damma/dammsug/torka av möblerna möbler som inte går att ta ut och vädra. Lägg gärna ett fuktigt lakan över tygmöbeln och ta en borste eller mattpiska och slå lite lätt på det fuktiga lakanet. Då hamnar dammet på lakanet!
Gör rent golvbrunnen i duschen
Skura fläkten
Torka bakom spisen
Torka ljuskronor (spreja med vatten, ättika och såpa, torka av)
Torka ur garderober (vädra kläderna under tiden)
Putsa gärna fönster vår och höst (så att ljuset kan komma in).
Sällanstäda
Dammsug bakom kyl och frys
Dammsug och torka ventiler

 

Städproffsets bästa städknep
Ovanpå köksskåpen: Lägg tidningar eller plast- eller ugnsfolie ovanpå skåpen för att slippa torka bort damm och fett. Byt vid behov.
Grill-och ugnsgallret: Låt gallret ligga i cocacola, gärna över natten. Gnugga sedan med en bit ihopknycklad folie.
I ugnen: Spreja ugnen med såpa och vatten och sätt ugnen på 100 grader. Låt stå i en halvtimme. Stäng av, låt svalna och torka ur. Lägg folie i botten så slipper du skura.
I mikron: Lägg några skivor citron i en skål med vatten. Kör i en halv minut, sedan klart att torka ur.
På kylskåpsdörren av rostfritt stål: Torka med mineralvatten.
På spisplattorna: Strö bakpulver på spisen och häll därefter på lite ättika. Låt verka, torka sedan med vatten och diskmedel. Torka torrt så blir spisen skinande blank.
I toaletten: Blanda såpa, citron och vatten i en sprejflaska. Spreja på kvällen och låt stå över natten. Sedan är det bara att spola och du har en ren toalett varje dag.Kalkavlagringar får du bort med cocacola som får stå en timme eller mer.
I badkaret: Strö salt på en halv citron eller grapefrukt och kör runt.
I fogarna i duschen: Gör en egen pasta av hälften bikarbonat, hälften potatismjöl och ett uns vatten. Smeta på och låt verka över natten. Spola av!

 

BRA STÄDPRYLAR ATT HA HEMMA

 

Dammsugare
Diskborste
Svamp
Trasor, gärna mikrotrasor (Koka trasorna i vatten med lite såpa efter varje städning.)
Svabb (kommer åt i hörnen)
Mopp
Gummiskrapa för fönster
Såpa
Diskmedel
Allrengöringsmedel
Cocacola
Bikarbonat
Citron
Citronsyra
Ättika
Sprejflaska för att göra eget rengöringsmedel